De geboorte van een imker

Geschreven door Administrator op woensdag juni 20, 2018

Het was een druk voorjaar. Eerst was het lang heel koud; te koud om buiten te werken of voor te zaaien. Ondertussen was ik bezig met de voorbereiding voor een marathon. De combinatie veel trainen/wedstrijden lopen en tuinieren is niet echt ideaal. In het begin van het tuinseizoen, moet mijn lichaam altijd weer even wennen aan de buitenwerkzaamheden. Rustig opbouwen dus, en voor een wedstrijd even geen zware klussen in de tuin.

Ook ben ik dit voorjaar begonnen met een cursus biologisch dynamisch bijen houden. Al sinds we hier wonen, nu bijna 9 jaar, wil ik graag bijen houden. Ik heb gewacht tot Tibbe naar school ging, opdat ik in alle rust met de bijen aan de gang kon. Er volgen nog twee cursusavonden, maar afgelopen vrijdagavond laat zijn mijn bijen gekomen!

Met Pinksteren had ik reeds een zwerm gekregen, maar deze vertrok helaas de volgende dag alweer. Dus was ik weer bij-loos. De zwerm van vrijdag is gebleven en ijverig aan de slag gegaan. Er wordt zelfs stuifmeel gehaald, wat betekent dat de koningin gelijk is begonnen met het leggen van eitjes in de maagdelijke raat.

Na het meeste achterstallige onderhoud in de tuin weggewerkt te hebben, zitten nu ook alle plantjes in de grond: de courgettes, pompoenen, de fruitstekjes van vorig jaar en natuurlijk alle pepers, paprika's en aubergines in de kas. O ja, en wat tomatenplanten. Maar die groeien inmiddels ook als onkruid in de tuin. De bakken van de makkelijke moestuin hebben een nieuwe plek in de tuin gekregen en er wordt volop uit geoogst: op dit moment heel veel sla, spinazie en radijsjes. Dit jaar ook veel bloemenzaad gezaaid, voor de bijen:)

Ook de veestapel is weer uitgebreid! Geen nieuwe kwartels, maar uit de eendeneieren zijn twee kuikentjes gekomen. En ik heb onlangs nog 5 eendjes opgehaald. De kuikentjes zijn inmiddels volwassen en eten de slakken in de tuin (we hebben nu echt heel veel hele aardbeien); binnenkort mogen de nieuwe eenden aansluiten en dan hebben we een kudde slakkenvangers rondlopen, zo leuk! Flapperdeflap.

De komende tijd ga ik mij storten op het observeren van mijn bijenvolk en voor nu is het wachten op al die lekkere vruchten die geproduceerd gaan worden. Het kleinfruit is al grotendeels geoogst en verwerkt.

Afbeelding: 2020-02/img-20180520-130431-768x1024.jpg