Winterslaap

Geschreven door Administrator op vrijdag februari 16, 2018

In februari heb ik altijd last van een winterdip. Het is koud en nog steeds veel donker. Nergens zin in en moe. Gelukkig waren er de afgelopen twee weken een paar heel mooie dagen. Ik heb wat op kunnen laden tijdens een paar mooie wandelingen en hardlooptrainingen. De tuin kriebelt echter nog niet.

Maar ik heb niet stil gezeten. In de tuin werken was niet heel erg aantrekkelijk. Koud, harde bodem, maar vooral heel erg nat. Dus ik wacht gewoon het betere weer af. Voorzaaien hoeft nog niet. Wel binnenkort wat spinazie, sla en winterpostelein in de kas zaaien.

Ik ben bezig geweest met planten voor in huis. Al jaren hadden we geen planten meer in huis. Vanwege katten die graven in de grote potten, en kleine kinderen die ook graag met de handjes aan en in de aarde zitten. Makkelijkste oplossing, geen planten. Maar nu de kinderen wat groter zijn, werd het gemis aan groen in huis groter. En dus ging ik op zoek naar planten die toekunnen met wat minder licht. Want ik had een wandje beschikbaar waar wat minder licht binnenkomt. Eetbare planten voor in huis, heb ik maar even losgelaten. Hebben we wel hoor. Maar de standplaats met weinig licht was nu een belangrijker criterium.

Lang leve pinterest; hier heb ik ideeën opgedaan voor zowel presentatie, als de soorten planten. Ik had een hele lijst met planten gemaakt die in aanmerking komen. Naar het tuincentrum gereden en met een auto vol plantjes en potjes weer terug. Jorrit heeft de planken gezaagd, gebeitst en opgehangen. Blij met het resultaat! Nu anderhalve maand later, doen de plantjes het hartstikke goed. Twee hebben het helaas begeven. De katten willen er nog wel eens tussen lopen en gooien dan een plant naar beneden. Maar nu lijkt het al niet meer zo interessant voor ze. Alleen nog een overzichtelijk lijstje maken voor het water geven, ze hebben niet allemaal even vaak en even veel water nodig.

Ook ga ik aan de gang met een tuinkalender. Daarin wil ik per maand de werkzaamheden (zoals snoeien, stekken, afleggen) plannen voor de planten die in de eetbare tuin staan en voor de eenjarige groenten wanneer ze waar gezaaid moeten worden.

Helaas is de veestapel wat ingekrompen deze winter. De steenmarter houdt geen winterslaap. Hij heeft alle (!) kwartels gedood. Vanuit het kippenhok had hij een gang naar de kwartels gegraven. Kon zo een kwartel vangen en via de gang meenemen. De volgende dag weer een kwartel. Tot ze op waren. Toen heeft hij een loopeend toegetakeld en eentje meegenomen. Nu hebben we nog maar een eend. Wel had ik de eieren gevonden. Eend was al aan de leg en ik had de eenden zien wippen. Dus snel de eieren in de broedmachine gelegd. Die zouden dan begin maart uit moeten komen als alles goed is gegaan. Waar de steenmarter zich nu ophoudt, weet ik niet. Niet in de schuur, want daar is het stil. Maar ik heb hem wel een keer 's avonds over ons weggetje zien lopen. Misschien toch maar ergens in het kippenhok een apparaatje met hoogfrequent geluid ophangen om hem weg te houden. Het is niet de bedoeling dat de eendjes straks aan de steenmarter worden gevoerd.